prof. dr. Metka Kuhar
kraniosakralna resonanca

Kraniosakralna resonanca

Underwater view of the sea surfaceKraniosakralna resonanca  je eden izmed biodinamičnih pristopov h kraniosakralni terapiji, ki ga je na podlagi dolgoletnih izkušenj s telesnimi terapijami razvil mednarodno priznani učitelj Chintan Veet. Korenine tega pristopa so v spoznanjih in izkustvih dr. Williama Garnerja Sutherlanda, učenca utemeljitelja osteopatije Andrewa Stilla. Sutherland se je v prvi polovici 20. stoletja specializiral za delo s kraniosakralnim sistemom na t. i. biomehaničen način. Zlasti dr. Rollin E. Becker, dr. James S. Jealous in dr. Franklyn Sills so v zadnjih desetletjih ključno prispevali k razvoju biodinamičnega pristopa, ki daje večji poudarek holističnemu razumevanju človeškega organizma. Pristop vključuje poznavanje zahodne anatomije, fiziologije, embriologije, sodobnih nevropsiholoških dognanj, pa tudi koncepte, specifične za kraniosakralni pristop.

Gre za neinvaziven pristop, ki podpira samoregulativne mehanizme organizma oz. olajša telesu dostop do lastnih virov za zdravljenje.

Human anatomy exploded view, deconstructed. Separate elements muscle, bone, organs, nervous system, lymphatic system, vascular system. Vibrant colors. Scan.Eden osrednjih pojmov kraniosakralne resonance je ‘dih življenja’, ki je definiran kot življenjska sila, ki preveva vsa živa bitja ter vzdržuje in povezuje vse življenjske funkcije v človeškem telesu. Delo s klienti/-kami temelji na podpori te sile, ki nas povezuje z zdravjem v najširšem pomenu besede. ‘Dih življenja’ se izraža kot subtilno ritmično valovanje, poimenovano primarna respiracija, ki se kaže v obliki t. i. biodinamičnih sil v organizmu. Namen kraniosakralne resonance je omogočiti jasnejši izraz ‘diha življenja’, ponovno vzpostaviti povezavo med inertnimi psihofizičnimi stanji in inherentnim zdravjem primarne respiracije, ki nam je ‘nenehno na voljo’, ne glede na težave, ki jih imamo. Izvajalec kraniosakralne resonance z lahkotnim, uglašenim in specifičnim polaganjem rok prisluhne človeškemu sistemu ter z orientacijo na zdravje podpre proces samouravnavanja. Med terapijo pride do stanj globoke sproščenosti, umirjenosti, spokojnosti, ki so izrazito regenerativna in zdravilna. Več o poteku seanse in učinkih pristopa pa tukaj.

Viri:

Chintan Veet (2014) Gradivo za izobraževanje iz Kraniosakralne resonance. V pripravi je knjiga.

Franklyn Sills (2011 in 2012) Foundations in Craniosacral Biodynamics: Volumes 1 & 2. North Atlantic Books.

Michael Shea (2007–2013) Biodynamic Craniosacral Therapy, Volume One – Five. North Atlantic Books.

The Craniosacral Podcast


Scroll Up