prof. dr. Metka Kuhar
Travma terapija

Travma terapija

Travma terapija temelji na terapevtskih metodah, osredotočenih na telo, predvsem na somatskem doživljanju in nevroafektivnem relacijskem modelu. Gre za sodobni metodi, ki učinkovito in nežno delata z učinki šoka, travme in stresa. Prek zavedanja izkustva v sedanjiku nas povezujeta z našimi naravnimi zdravilnimi sposobnostmi. Tako se lahko razrešijo fizični in psihični simptomi travmatičnih izkustev.

Posledice nepredelanih travm lahko ostajajo v živčnem sistemu leta ali celo desetletja v obliki zvišane aktiviranosti ter zmanjšane zmogljivosti samouravnavanja in fleksibilnosti le-tega. Telo je pri tem običajno zakrčeno, napeto ali otrplo. Lahko se počutimo nemočni, paralizirani, depresivni, prestrašeni, panični, razdražljivi, besni, odsotni, sramežljivi itd., lahko se pojavijo različni simptomi ali sindromi, na primer kronična telesna bolečina, migrena, prebavne težave, nespečnost, lahko smo slabše imunsko odporni, hiperaktivni, kronično utrujeni, izgoreli, ali pa imamo težave pri navezovanju stikov, naše spolno vedenje je lahko zavrto ali promiskuitetno itd. Različni dražljaji (na primer neki zvok, vonj, podoba, notranje občutenje itd.) nas lahko hitro in močno vznemirijo. Včasih se pojavljajo tudi spominski utrinki in/ali občutja, ki so povezani z nepredelano situacijo iz preteklosti. Kot se slikovito izrazi Levine, lahko ostajamo zaklenjeni v travmatski labirint. Zmožnost doživljanja radosti in užitka se posledično zmanjša.

Opis seanse in pričakovani učinki
Pri delu s travmo ni potrebno, da bi klient o travmatičnem dogodku pripovedoval podrobnosti ali ga podoživljal. Namesto tega se osredotočamo na zaznave telesnih občutkov, čustev, misli, morebitnih podob in na govorico telesa, ki se pojavljajo v povezavi z ogrožajočo situacijo ali pa tudi z vsakdanjimi življenjskimi situacijami, ki jim nismo kos.

Pri tem postopoma izvršimo in dokončamo obrambne reakcije boja ali bega ter tako sprostimo visoko stopnjo vznemirjenosti živčnega sistema. Pri klientih, ki so bili “zaklenjeni” v strahovih, tesnobi, besu ali depresiji, se krepijo občutki varnosti, miru, samoopolnomočenja.

Somatsko doživljanje je zelo učinkovita metoda za delo s šok travmami (te so povezane s posameznimi situacijami), pa tudi s  posledicami travm iz otroštva (zlorab, zanemarjanja, nezadostne podpore itd.), s pomočjo nevroafektivnega relacijskega modela pa delamo še bolj poglobljeno s posledicami razvojne travme. Nevroafektivni relacijski model dopolnjuje pristop somatskega doživljanja in njegove poudarke (reguliranje živčnega sistema, zavedanje telesnih občutij, delo s telesnimi izrazi, čustvi, pomeni, krepitev virov osebne moči) z delom na omejujočih prepričanjih, vzorcih, identitetnih in odnosnih problemih.

Travma terapija je učinkovita tudi pri predelavi posledic prednatalnih travm, travm, nastalih v procesu rojevanja itd.

Tako pri obravnavi razvojnih kot šok travm je poudarek na (ponovnem) odkrivanju, udomačevanju telesa, s čimer povečamo lastno vitalnost, odpornost do stresnih situacij, zmožnost uživanja, pa tudi povezanost s sabo in z drugimi.

 

Seanse izvajam tudi prek Skypa.


Scroll Up